Preventief coaching – Wat kan jou als ondernemer dat opleveren?

Waar denk je aan bij “preventief coaching”? Het woord preventief geeft al veel prijs, namelijk iets voorkomen. Op het gebied van coaching denk je dan wellicht al snel aan het voorkomen van burn-out klachten. Dit is zeker een belangrijke reden om preventief coaching aan te bieden binnen het bedrijf. Maar heeft het nog meer voordelen? Dit heb ik eens nagevraagd bij een opdrachtgever van mij die coaching aanbiedt aan al zijn werknemers. Dit bedrijf is Kings Code uit Boxtel. Zij zijn specialisten in het leveren van software op maat. Minimaal 2 keer per jaar spreek ik deze specialisten van Kings Code individueel door middel van een coaching sessie. Ieder persoon kan dan in die sessie bespreken wat er op dat moment speelt bij hem. Tijdens de sessie krijgt hij direct de nodige tools mee waar hij zelf mee aan de slag kan gaan. Op die manier stapelen dingen waar hij mee loopt niet op. Preventief coaching dus. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik een positief effect zie bij al deze mensen. Maar dat is gezien vanuit mijn oogpunt als coach. Hoe kijken de mensen binnen dit bedrijf hier zelf naar. Graag geef ik dan ook het woord aan 2 mensen:  Maarten de Kroon, eigenaar van Kings Code en daarna aan Paul Hellings, frontend developer bij Kings Code.

Maarten de Kroon, eigenaar van Kings Code uit Boxtel:
Als werkgever krijg je de mogelijkheid om impact te maken op het leven van je werknemers. Dat doen we bij Kings Code onder andere door een prettige werkplek te bieden maar de echte impact maken we met onze coach Barbara de Kock van Sight Coaching. Sinds anderhalf jaar hebben mijn werknemers, en ik zelf ook, regelmatig een persoonlijk gesprek met Barbara. Dat dit goed werkt is duidelijk te merken op de werkvloer. De afgelopen anderhalf jaar is Kings Code veranderd in een organisatie waar het geven van opbouwende feedback naar elkaar normaal is geworden, waar iedereen zijn zorgen uitspreekt en waar we zonder bagage samenwerken. Maar ik weet zeker dat dit ook doorwerkt in de persoonlijke levens van mijn werknemers. En dan heb je pas écht impact gemaakt.

Paul Hellings, frontend developer bij Kings Code uit Boxtel:
Als frontend developer zijn er een hoop zaken waarover ik kan sparren met mijn collega’s, maar met vragen over mijn persoonlijke ontwikkeling is dat toch lastiger. Soms loop je met zaken die je liever niet met jouw collega’s bespreekt of waarvan je simpelweg niet weet hoe die te bespreken. Juist bij dat laatste komt coaching met een externe coach zoals Barbara als geroepen.Door samen een uur te wandelen en heel open te praten over wie ik ben en waar ik vandaan kom, is het makkelijker om bepaalde zaken te definiëren. Dat wil niet zeggen dat er gelijk een duidelijk antwoord is, maar wel dat er een veel beter startpunt is om aan het een en ander te gaan werken.