Gevoelens ervaar je iedere dag en soms kunnen ze je aardig op de proef stellen. Was er maar een knop om ze uit te zetten….of toch niet.
Gevoelens die je als prettig ervaart kun je niet genoeg hebben maar wat doe je op de momenten dat er gevoelens zijn die je als vervelend, lastig of onhandig ervaart….hoe ga je er dan mee om? Als NLP Coach zie ik het vaak genoeg dat men zichzelf onbewust heeft aangeleerd om onprettige gevoelens weg te stoppen, te negeren. Vaak ontstaat dit gedrag in je kinderjaren waarbij je hebt ervaren dat het uiten van je gevoelens bij een bepaalde gebeurtenis op een of andere manier werd afgestraft. Omdat je niet meer afgestraft wilde worden heb je jezelf onbewust aangeleerd om je gevoelens weg te stoppen. Hier zijn legio voorbeelden van te noemen en zo heeft ieder zijn eigen verhaal hierin.
Toen je nog kind was, was het een vorm van overleven maar helaas voelt het voor vele volwassenen nog steeds zo. En dat gaat op een gegeven moment zijn tol eisen. Het lijkt in eerste instantie alsof je de gevoelens wegstopt zodat je er niet meer mee hoeft te dealen maar zo werkt het niet. Wat je in feite doet, is het opstapelen van al die onprettige gevoelens waarmee je jouw “systeem” vervuilt. Ik noem het zelf “zegeltjes plakken”. Iedere keer dat je een onprettig gevoel niet uit maar wegstopt, plak je als het ware een zegeltje op je spaarkaart. En er komt een moment dat die kaart vol is en wat gebeurt er dan…..dan krijg je dat moment dat het je allemaal even te veel wordt. Dit kan gepaard gaan met een uitbrander naar een persoon die dat net even niet verdiende of je barst in huilen uit of je raakt in de stress. Herken je dit? Ik kan me voorstellen dat dit zeker niet is wat je wilt. Maar hoe dan wel….hoe zorg je ervoor dat je het niet zo ver laat komen? De enige manier is toch echt door je gevoelens te uiten naar aanleiding van die ene vervelende situatie. Bespreek hetgeen je dwarszit met de desbetreffende persoon. De richtlijn hier is: spreek altijd vanuit de ik-vorm, benoem wat je hebt waargenomen en geef aan wat het met je doet. Op deze manier uit je jouw gevoelens en kom je in een open gesprek met elkaar. Dit vergt in het begin veel oefenen maar de beloning is groot: een lege spaarkaart!!