Ben jij de helper of de redder?

Ken jij dat van jezelf, dat je graag anderen helpt met hun problemen? Maar hoe weet je of je ze echt helpt of dat je ze probeert te redden?

Als je van nature makkelijk klaar staat voor anderen dan zal je onbewust mensen aantrekken die graag hun problemen door jou op laten lossen. Waarom; omdat je nooit nee zegt en je zelfs meer voor ze gaat doen dan nodig. Je merkt pas dat er iets niet klopt als het je te veel energie gaat kosten. Het zou dan zomaar kunnen zijn dat jij in de rol van “de redder” bent gestapt en dat die ander in de rol zit van “het slachtoffer”. Dit is nooit een succesvolle samenwerking. Iemand die in de slachtofferrol zit hoor je vaak zeggen: dat heb ik weer, ik weet het niet hoor, wat moet ik nu doen? Deze persoon legt als het ware de oorzaak van het probleem buiten zichzelf en neemt hier dus geen eigen verantwoordelijkheid. Het ironische hier is dat zowel “het slachtoffer” als “de redder” elkaar mooi in stand houden, de een kan niet zonder de ander. En hier kunnen ze heel lang mee door gaan en beide komen geen steek verder.

Wat dan wel te doen?

Herken je jezelf in “de redder”: leg de verantwoordelijkheid terug daar waar het hoort; bij die ander. Accepteer hier dus dat die ander prima in staat is om voor zichzelf te zorgen. Wacht eerst tot er een hulpvraag gesteld wordt en ga niet ongevraagd aan de slag. Spreek af wat je wel doet en wat die ander zelf gaat doen en hou je daar ook aan.

Herken je jezelf in “het slachtoffer”: neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, gedachtes, gevoelens en behoeftes. Jij maakt je eigen keuzes dus ook de uitkomst ervan is voor jou. Vanuit die positie mag je bewust zijn van wat jij zelf kan doen en waar je eventueel wel wat hulp bij kan gebruiken. Op die manier leg je de verantwoordelijkheid weer daar waar die hoort: bij jou.

In zo’n situatie hoeft er maar een te zijn die dit patroon doorbreekt. Ben je er tegelijk van bewust dat als jij degene bent die deze stap zet het niet betekent dat die ander zal volgen. Ook hierin hebben beide hun eigen verantwoordelijkheid. Jij hoeft alleen maar die van jou te nemen.