Coaching kan geld besparen. Wellicht is je eerste gedachte hierover; het inzetten van een coach kost toch juist geld. En ja inderdaad, coaching kost geld. Maar kijken naar wat het kost is een manier om ernaar te kijken. Je kunt er ook van een hele andere kant naar kijken; wat levert coaching op? Hoe kan coaching het bedrijf geld besparen of zelfs geld opleveren?
Wat als een werknemer niet lekker in zijn of haar vel zit? Wat betekent dit voor die persoon? En hoe kan dit doorwerken op een team of een afdeling? Wat voor effect heeft het voor een bedrijf als er een of meerdere werknemers niet meer met plezier naar hun werk gaan? En sterker nog. Wat als die werknemer thuis komt te zitten met mentale klachten? Wat gaat dit betekenen voor het bedrijfsresultaat aan het einde van het jaar? Reken maar uit wat jouw werknemer kost per maand en wat de kosten zijn als je voor tijdelijke vervanging moet zorgen. En wat als je die tijdelijke vervanging niet gelijk kan vinden? Wat betekent dit voor de werkdruk in het team? Als je die kosten bij elkaar op gaat tellen dan kom je op een heel ander bedrag uit dan wat coaching kost voor die ene werknemer. Dus wellicht is de eerlijke vraag hier; kunnen we het ons veroorloven om niets te doen?
Het laten coachen van een werknemer kan ervoor zorgen dat deze niet thuis komt te zitten met stress klachten. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat deze werknemer in zijn of haar kracht komt te staan en daardoor weer lekker in zijn of haar vel zit en weer met plezier naar het werk komt. En wat voor effect zou dat dan hebben op de rest van het team en het bedrijfsresultaat? Dan levert coaching dus wellicht meer op dan je had gedacht.